paté de sardinhadla 4 osób
Składniki:
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek Ramirez
1 cebula
150-200 g majonezu
natka pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek (użyć oliwy z puszki)
papryka słodka w proszku, sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i zmiksować. Posiekać natkę pietruszki. Otworzyć puszkę sardynek w oliwie z oliwek i dodać do zmiksowanej cebuli.
Dodać oliwę z oliwek z puszki. Dokładnie wymieszać widelcem. Dodać majonez i utrzeć na gładką masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz paprykę słodką, sól i pieprz do smaku.
Podawać z mini tostami Diatosta.
|
|
salada portuguesadla 4 osób
Składniki:
1 mały słoik filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek (150g) Bon Appetit
1 puszka ciociorki (ciecierzycy)
1 mała cebula
świeża kolendra lub natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek (użyć oliwy ze słoika)
1 łyżeczka octu winnego z białego wina Oliveira da Serra
sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - bardzo delikatnie osolić, pozostawić na 5 min.
Posiekać świeżą kolendrę (natkę pietruszki). Otworzyć puszkę cieciorki i odsączyć. Otworzyć słoik filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek. Zmieszać posiekaną cebulę, cieciorkę, kolendrę (natkę pietruszki) i tuńczyka. Dodaj ocet winny i oliwę z oliwek (użyć oliwy z oliwek ze słoika). Dodaj pieprz do smaku.
|
|
salada de polvo
Składniki:
1 puszka ośmiorniczek z puszki Bon Appetit
1 cebula
natka pietruszki lub świeża kolendra
czosnek granulowany
ocet winny z białego wina Oliveira da Serra
oliwa z oliwek Oliveira da Serra
Wyjąć ośmiorniczki z puszki. Pokroić na małe kawałki. Posiekać cebulę i natkę pietruszki lub kolendrę. Wymieszać z ośmiorniczkami. Dodać ocet winny i oliwę z oliwek.
Odstawić na 1 godzinę, żeby składniki się zmacerowały.
|
|
sałata z pomidorami, oliwkami, ogórkiem i cebulą |
|
|
|
salada mista
Składniki:
sałata lodowa
oliwki Oliveira da Serra
ogórek zielony
pomidory
cebula
oliwa z oliwek Oliveira da Serra
ocet winny Oliveira da Serra
Pokroić sałatę w paski. Pokroić ogórka w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę.
Wyłożyć na półmisek. Dodać wybrane oliwki Oliveira da Serra. Polać oliwą z oliwek i skropić delikatnie octem winnym. Posypać odrobiną soli do smaku.
|
|
filety z tuńczyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym |
|
|
|
filetes de atum com natas e cogumelosdla 2 osób
Składniki:
1 słoik (250g) filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek Bon Appetit
250g pieczarek
1 opakowanie śmietany
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
natka pietruszki
sól, pieprz
ryż
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Posiekać natkę pietruszki. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Zmieszać śmietanę i musztardę.
Podgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni (użyć również oliwę ze słoika z filetami). Dodać cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Podsmażać na wolnym ogniu do momentu zezłocenia cebuli. Dodać w całości filety z tuńczyka. Pozostawić na patelni przez 2 min. na wolnym ogniu. Dodać zmieszaną wcześniej śmietanę z musztardą oraz mleko i pieczarki. Pozostawić na patelni pod przykryciem przez ok. 20 min, co jakiś czas delikatnie mieszając - tak, by nie rozdrobnić filetów z tuńczyka. W międzyczasie ugotować ryż.
Wyłożyć 2 filety na talerz dla jednej osoby. Polać sosem. Podać ryż. Udekorować świeżą natką pietruszki.
|
|
zielony groszek z jajkami gotowanymi bez skorupek (sparzonymi) |
|
|
|
ervilhas com ovos escalfadosdla 4 osób
Składniki:
2 puszki zielonego groszku
4 jajka
1 puszka krojonych pomidorów
150g bekonu
500g kiełbasy
6 ząbków czosnku
2 cebule
7 łyżek oliwy z oliwek Oliveira da Serra
sól
pieprz
cukier
natka pietruszki
liść laurowy
kostki rosołowe
Kiełbasę i bekon pokroić w kostkę - podsmażyć delikatnie na oliwie z oliwek. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej kiełbasy. Dodać również liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Dalej podsmażać. Dodać pomidory i podsmażać przez kilka minut. Dodać wodę i kostki rosołowe.
Dodać trochę soli do smaku. Dodać groszek. Woda powinna pokrywać zawartość garnka. Doprowadzić do wrzenia. Dodać troche cukru, by zniwelować kwaśny smak pomidorów.
Uformować małe dołki, w które należy wbić jajka – 1 na osobę.
Pozostawić na gazie pod przykryciem, do momentu ścięcia się białka.
|
|
DORSZ PO PORTUGALSKU (BACALHAU) W OLIWIE Z OLIWEK Z CZOSNKIEM Ramirez |
|
|
|
Wyprodukowany według tradycyjnej receptury portugalskiej. Najlepiej smakuje jako danie główne - serwowany z gotowanymi ziemniakami, marchewką, jajkiem na twardo, cieciorką wymieszaną z niewielką ilością posiekanej cebuli i natki pietruszki, polany oliwą z oliwek z puszki.
|
|
camarão à portuguesa
Składniki:
500g dużych uprzednio ugotowanych krewetek w całości,
100 ml oliwy Oliveira da Serra,
5 dużych ząbków czosnku,
świeża kolendra w doniczce (1 pęczek),
1 cytryna,
pieprz, sól.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Kolendrę drobno posiekać. Wylać oliwę na dużą patelnię i dodać czosnek. Podgrzać. Kiedy oliwa jest już mocno ciepła dodać posiekany pęczek kolendry. Lekko poddusić – przez około 2-3 min. Następnie dodać całe ugotowane krewetki. Dusić przez około 15-20 min. na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, zmieniając pozycję krewetek. Pod koniec dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Serwować na talerzu lekko skrapiając sokiem z cytryny.
|
|
mousse de manga
Składniki:
1 puszka pulpy (przecieru) z mango (ok. 750g)
1 małe opakowanie mleka skondensowanego
1 duży jogurt naturalny
Wlać pulpę do miski. Zmieszać z mlekiem skondensowanymi jogurtem.
Włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
|
|
|